Marcel Gorgori
Close

Marcel Gorgori és LLicenciat en Ciències de la Informació. Desenvolupa la seva tasca professional principalment a la televisió, ( TVC i TVE ) i a la ràdio, ( Catalunya Música, Catalunya Ràdio ), fent programes de creació pròpia i també integrat en programes d'altres. Les seves propostes tenen sempre vocació divulgativa i un segell personal, cosa que l'ha dut a entrar també en altres móns de la comunicació. És conferenciant habitual en temes relacionats amb l'òpera, amb el món del vi, o amb el món de la comunicació. Ha publicat diversos llibres, i ha creat espectacles teatrals propis i per encàrrec.

INICI | CATALÀ

© 2021 Marcel Gorgori | Disseny: Debonatinta | Fotos: Elisenda Canals | Avís legal

 

De vosaltres a mi

El que vosaltres em voleu dir

 

Fes el teu comentari

Izaskun Calvet / Barcelona

Bona tarda Marcel Tenia uns temes per preguntar-te si tens una mica de temps per a mi Primer que res, dir-te que comparteixo 100% els comentaris de la Larissa i que aquí ens tens pel que calgui. SEgon, he trobat a faltar (o jo no ho puc veure) la resposta que li dones al Manel Sala. Tercer, parlant del Jonas Kaufmann que a mi personalment m'agrada molt, m'he sorprès que llegint alguns crítics musicals (alguns de cert prestigi) diuen que sempre canta "engolat". Com que no sé exactament què vol dir això, et demano si em pots fer 5 cèntims i si creus que tenen raó. Jo no li se veure cap defecte, al contrari. Quart, Preguntar-te( si els has escoltat) què et semblen els LIEDER de F.Schubert cantats pel Fischer-Diskau Salutacions

 

Marcel

Hola Izaskun!

Ara mateix contestaré al Manel! Però és que noia, ni em vaig adonar que no l'havia respost! La veritat és que no dóno a l'abast. Estem en plena preproducció del nou concert de SIMFONOVA ( que estrenarem el 18 de desembre al Teatre Kursaal de Manresa ) i estic una mica.., diguem-ne que desbordat. Ara li respondré.


Pel que fa a això que em dius del Kaufmann... A veure, Kaufmann és un tenor spinto. Això vol dir que té una veu grossa i potent. Aquest tipus de veus, tendeixen a recórrer poc a l'efecte d'apianar-les ( de fer piano ) Primer, perquè tendeixen a lluir potència i volum, després perquè el tipus de papers i d'orquestres grosses amb les què han de cantar, tampoc no els ho deixen fer tant com, per exemple, als tenors lírics. Tot i així, Kaufmann ( que em sembla un tenor absolutament excepcional ), sent un spinto, exhibeix molt sovint la capacitat d'apianar la veu i, sobretot fa uns anys, la seva manera de fer-ho, era com "menjant-se" la veu, és a dir,  impedint que sortis lliure com quan canta forte i, efectivament, engolant-la ( fent la sensació que la manté a dintre la gola ) una mica. Alguns consideren que una mica massa.

Jo crec que això, que és una característica de la seva manera de cantar, ara ho ha assuaujat molt, però, efectivament, els apianaments, són una mica engolats. Ara bé, l'artista brutal que és Kaufmann, la veu que té, la tècnica sensacional que té, la facilitat als aguts ( extranya en un spinto ), el control del fiato que té,  etc, etc, etc... fan que, qui es quedi només amb què engola una mica la veu quan l'apiana.., en fí.., em sembla que un arbre li està impedint de veure el bosc.


Finalment, Fischer-Diskau va ser un dels grans barítons lírics del seu moment i, efectivament, a banda de en l'òpera, va excel.lir en la interpretació del lied alemany.

 
 
 
 
Cerrar